گروه جامعه / مریم زنگنه – ماه مبارک رمضان باشد و قرار باشد ما تمرین بندگی کنیم و نماز بخوانیم و گرسنگی تحمل کنیم و تشنگی بگذرانیم تا بدانیم گرسنگان چه میکشند و چگونه روزگار میگذرانند.
ماه رمضان باشد و قرار باشد ما قرآن به سر بگیریم و در شبهای قدر، دلهایمان را به او پیوند بزنیم و از گناهان کرده و نکرده توبه کنیم…
ماه رمضان باشد و قرار باشد ما در آخر ماه، بنده پاک و مطهر خدا باشیم و از این امتحان سربلند بیرون بیاییم، اما در کنار همه این کارهای خوب یک چیز را فراموش کنیم؛ این که نمیشود… نمیتوانیم بگوییم ما در این ماه بنده خوب خدا شدیم و به اندازه سایر ماههای سال از برکات آن بهره بردیم، اگر یادمان برود که بیمارانی در بیمارستانها چشم به راه ما هستند، چشم به راه هدیهای از جانب ما که برای آنها زندگی بخش است؛ خونی که بیماران به آن شدیداً نیاز دارند. خونی که میتواند زندگی را به آنها بر گرداند.
بیماران، چشم انتظارند
باور کنید این را من میگویم که با تمام وجود نبودن خون در رگهایم را حس کردهام و میفهمم بدنی که نیاز به خون دارد، اما خونی در رگهایش نیست چقدر حالش بد است. نه میتوانی راه بروی، نه غذا بخوری، نه حرف بزنی و نه حتی لبخند بزنی. انگار موجود زندهای هستی که فقط نفس میکشی و آن هم عنقریب میایستد. درست وقتی کیسه خون را به رگهایت وصل میکنند و خون اهدایی وارد رگهایت میشود انگار نور به چشمانت میآید و مثل یک گل پژمرده که آب میخورد و سرحال میشود بدنت جان میگیرد. ماه رمضان است و سازمان انتقال خون اعلام میکند، گویا مردم روزهدار فراموش کردهاند که بیماران همچنان چشم به راه اهدای خون هستند و گویا روزهداران آنقدر سرگرم عبادات این ماه هستند که یکی از اصلیترین عبادات این ماه را فراموش کردهاند. تا دیر نشده از جا برخیزیم و به مراکز اهدای خون برویم، شاید یک کیسه خون ما نجات دهنده جان یک انسان باشد و چه ثوابی بیشتر از اینکه ما جان انسانی را نجات دهیم؟
نیاز شدید به خون
دکتر بشیر حاجبیگی، مدیر کل روابط عمومی و سخنگوی سازمان انتقال خون کشور به خبرنگار ما میگوید: با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان مردم کمتر برای اهدای خون مراجعه میکنند. مخصوصاً امسال با توجه به اینکه روز طولانی است و از طرفی هم فاصله افطار تا سحر کوتاه است، مردم کمتر برای اهدای خون مراجعه میکنند. وی میافزاید: این در حالی است که نیاز به خون در مراکز درمانی ما ثابت است و در ایام ماه مبارک رمضان کم نمیشود. به همین دلیل در این ماه هم بخصوص در تهران مراکز اهدای خون از ساعات اولیه شب تا یک شب فعال هستند و مردم میتوانند بعد از افطار برای اهدای خون مراجعه کنند.
روزهداری مانعی برای اهدای خون نیست
دکتر حاج بیگی تاکید میکند: مردم باید بدانند که روزهداری مانعی برای اهدای خون نیست و حجم خون از دست رفته بین دو تا سه ساعت پس از اهدا، با مصرف مایعات به مقدار زیاد، باز میگردد. همچنین سلولهای تازه خونی هم بین 2 تا 3 هفته دوباره بر میگردند. وی میگوید: برخی از مردم به خاطر اعتقادهای مذهبی اهدای خون را به شبهای قدر موکول میکنند، در حالی که نیاز به خون به زمان خاصی منوط نیست و در هر زمانی نیاز به خون وجود دارد.
سخنگوی سازمان انتقال خون یادآوری میکند: عمر پلاکتها و نگهداری آن در مراکز سه روز است و ما نمیتوانیم بیشتر از آن پلاکت ذخیره کنیم. در حال حاضر با کمبود شدید پلاکت و افزایش درخواست مردم مواجه هستیم. پلاکت یکی از فرآورده خونی است که برای بیماریهای خونریزی دهنده ارثی و بیماران سرطانی مصرف میشود که باید به روز تهیه شود. پلاکت را باید در 6 ساعت اولیه پس از اهدا از کیسه جدا کنیم و در نتیجه نیاز ما به پلاکت روزانه است. اما نگهداری کیسههای خون 35 روز است و ما بیشتر از این نمیتوانیم ذخیرهسازی کنیم.
کاهش 40درصدی اهدای خون
وی میگوید: در حال حاضر در استانهای سیستان و بلوچستان، فارس، گیلان، خراسان رضوی، مازندران، هرمزگان، بوشهر و تهران که بیشترین بیماران خاص را دارند درخواست برای خون زیاد است. دکتر حاج بیگی میافزاید: 25 درصد خون اهدایی مردم کشور به مصرف بیماران تالاسمی میرسد. این بیماران هر دو هفته یکبار به یک تا دو کیسه خون نیاز دارند. اما در حال حاضر آمار اهدا، 30 تا 40 درصد کم شده است. وی خاطرنشان میکند: در سال 91، دو میلیون و 49 هزار نفر در کشور خون اهدا کردند که از این خون اهدایی 3 میلیون و 228 هزار واحد خونی و فرآوردههای آن تهیه و در بیمارستانهای کل کشور توزیع شد. از این تعداد 900 هزار واحد خونی و فرآوردههای آن تنها در تهران توزیع شد.
سخنگوی سازمان انتقال خون با اشاره به اینکه تهران کلانشهری با 170 بیمارستان و مرکز درمانی است که روزانه 3 هزار واحد خون درخواست میکنند، میگوید: در حال حاضر ما نمیتوانیم به در خواستها پاسخ مناسب و راضی کننده بدهیم، چون میزان اهدای خون خیلی کاهش داشته است.
حاجبیگی تأکید میکند: در کل کشور 90 درصد مردم گروه خونی مثبت و کمتر از 10 درصد گروه خونی منفی دارند و در حال حاضر نیاز شدید به گروه خونی منفی داریم.