تفاوتهاي جراحي باز با لاپاراسكوپي
بيماريهاي زنان در برگيرنده اختلالاتي است كه تماميخانمها در طول زندگي خود ممكن است با آن مواجه شوند، از اينرو جمعيت درگير، شمار زيادي از افراد را شامل ميشود و آشنايي با شيوههاي جديد درماني در رابطه با اين بيماريها براي آنها ضروري بهنظر ميرسد.
آندوسكوپي با لاپاروسكوپي فرق دارد؟
چيزي به نام جراحي آندوسكوپي، رشته جواني است و از سال 1972 در دنيا شروع شده است، در ابتدا شكل تشخيصي داشته ولي بعد ازمدتي، براي درمان هم ازآن استفاده كردهاند.
در زمينه فعاليت ما هم كه زنان وزايمان است، شاخهاي از جراحي به نام آندوسكوپي وجود دارد، كه شامل2قسمت، جراحي با لاپاراسكوپ و ديگري جراحي با هيستروسكوپ است. در لاپاراسكوپي، جراحيها با عنوان جراحي شكم بسته نام ميگيرند و روش قبلي يعني باز كردن شكم، دركار نيست.
هيستروسكوپي هم به معناي جراحي داخل رحم است كه عدم دسترسي مابه داخل رحم را برطرف كرده و ما ميتوانيم به كمك هيستروسكوپ، عملهايي مثل چسبندگي رحم بعد از جراحيها، وجود فيبروم و پليپ را درمان كنيم.
مزاياي اين روشها نسبت به روشهاي قبلي چيست؟
در لاپاراسكوپي با استفاده از 3 سوراخ 10-5 ميلي متري، جراحي انجام ميشود و جالب است بدانيد كه تمام جراحيهاي زنان نظير برداشتن رحم، كيست تخمدان و بستن لوله، از اين طريق قابل انجام است.
فايدهاي هم كه دارد اين است كه بيماري كه صبح جراحي شده تا عصر، مرخص ميشود و چون شكمش در اين جراحي باز نشده است، ميتواند از فرداي عمل، سر كار برود. علاوه براين موارد، ميزان نياز به داروي آنتي بيوتيك هم در اين بيماران كمتر است و عوارض كمتري هم دارد. به خاطر همين مزايا هم امروزه در تمام دنيا از لاپاراسكوپي براي جراحي استفاده ميشود.
در رابطه با هيستروسكوپي چطور؟
هيستروسكوپي بدون بيهوش كردن بيمار و بدون بريدن جايي انجام ميگيرد و بهخصوص در مورد دختران باكرهاي كه فيبروم در رحمشان دارند، بدون دست خوردن به پرده بكارت، انجام ميشود.
علاوه براين حسنها، در هر 2 روش بهدليل ديجيتالي بودن جراحي و سرو كار داشتن با مونيتور و تصوير، جراح ميتواند حين عمل از جايي با جاي ديگر ارتباط برقرار كند و تصوير را براي مشورت از طريق اينترنت حتي براي ديگر جراحان با هر مسافتي بفرستد. يا حتي بعد از انجام جراحي، از تصاوير موجود براي آموزش استفاده كند و آنها را سركلاس ببرد.
آيا اين جراحيها در ايران هم متداول شده است؟
اين نوع از جراحي در ايران از سال 1990 به شكل كامل انجام ميشود و روزبه روزهم به تعداد مراكزي كه اين كار را ميكنند اضافه ميشود.
پذيرش بيماران در رابطه با اين نوع جراحيها در ايران، چگونه است؟
اين مسئله از نظرزيبايي در خانمها بسيار اهميت دارد چون شكم باز نشده وتنها 3 تا سوراخ در سطح بدن به وجود ميآيد كه معمولا يكي از آنها هم ناف است و بنابراين بيمار خيلي راحتتر است. خونريزي، عفونت و استفاده از آنتي بيوتيكها هم در اين روش به مراتب كمتر است.
چه جراحيهايي با اين شيوه انجام ميشود؟
تقريبا هر نوع عملي كه با جراحي باز ميشد انجام داد را ميتوان با لاپاراسكوپي انجام داد. مثلا جراحيهايي مثل كيست تخمدان يا برداشتن رحم بسيارروتين و متداول انجام ميشود و جراحيهاي جديدتري مثل سرطانهاي گردن رحم، تخمدانو… هم ميرود كه جاي خودش را دراعمال جراحي به روش لاپاراسكوپي باز كند.
لاپاراسكوپي در درمان نازايي هم بسيار كارآمد است و مواردي نظير انسداد وچسبندگي ديواره رحم، IVF يا كاشت تخمك بارور شده از طريق لاپاراسكوپي انجام ميشود و در واقع نوعي جراحي مينياتوري براي هر نوع بيماري است كه نياز به عمل دارد.
درمورد روش جراحي چگونه است؟
در اين نوع جراحي، دستگاهي به نام آندوسكوپ وجود دارد كه نوكش دوربين بسيار حساسي است و آن را درون شكم ميفرستند. پس از آن، گاز CO2 را وارد شكم بيمار ميكنند تا باز شود و از 2 سوراخ ديگر، ابزارهاي جراحي وارد ميشود. مثلا اگر قرارباشد رحم خارج شود، براي خارج كردنش از دستگاه ديگري كه مثل چرخ گوشت عمل ميكند استفاده كرده يا از طريق واژن اگر بيمار دخترنباشد، رحم خارج ميشود.
از ليزر هم استفاده ميشود؟
چرا كه نه! در واقع ليزر هم يكي از همان ابزارجراحي است و شبيه به يك چاقو عمل ميكند و در برخي از بيماريها مثل آندومتريوز اگر بنا باشد تا برشي انجام شود، از ليزر استفاده ميشود كه اين برش را كم عمقتر و با عارضه كمتر ايجاد ميكند.
تحقیقات جديدترين در دنياي لاپاراسكوپي :
جديدترين اقداميكه در حال حاضرروي آن كار ميكنند، اين است كه همين 3تا سوراخ را هم ايجاد نكنند و از سوراخهاي طبيعي موجود، نظير سوراخ دهان، بيني، مقعد، واژن وناف استفاده كنند